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Dear Mr Holmquist

FMLC ISSUE 103: PROSPECTUS DIRECTIVE — “OFFER TO THE PUBLIC”

The Financial Markets Law Committee (“FMLC”) established a working group in 2005 to look
at issuers’ offers of securities to intermediaries and the way in which these securities might
ultimately reach a wider retail or wholesale market. The work undertaken by this group
disclosed a number of uncertainties in the application of the Prospectus Directive
(2003/71/EC) to such offers which have the potential to affect, or even undermine, the
securities markets. Some of these uncertainties will, | am given to understand, be
investigated and dealt with by the Committee of European Securities Regulators in October
and | am writing independently to Fabrice Demarigny in this regard. However, a number of
the uncertainties identified do not fall to be considered under CESR’s treatment of “retail
cascades”. On these matters, in particular, the FMLC would be grateful for guidance from the
European Commission. Paragraphs below provide details of four issues that are of particular
concern. In each case | have indicated whether the issue is one which is simultaneously
being brought to the attention of CESR or whether it is one which is being raised exclusively
with DG Markt.

Pre-sales communications

There is some uncertainty as to whether pre-sales communications, which are intended to
garner the interest of those intermediaries who the issuer or distributor regards as prospective
subscribers to an offer by providing supplementary investment information or research, are
caught by the definition of “offer of securities to the public” under Article 2(1)(d) of the



Prospectus Directive and thus whether they trigger the requirement for a prospectus under
Article 3(2). It is important to clarify whether or not this is the case because such
communications are part of an established market practice which aims to inform prospective
subscribers without automatically providing the detailed information which is necessarily

required when a sale or subscription is firmly within the parties’ common intention.

The FMLC is firmly of the opinion that a communication on its own should not be treated as
an “offer of securities to the public”, entailing the publication of a prospectus. It believes that
only those communications which occur in the context of sale negotiations and, ultimately, the
execution of a sale, should amount to an offer. In the view of the Committee, this is the
treatment of pre-sales communications, which is most consistent with the natural meaning of
“offer” as the term is used within the definition of “offer of securities to the public” in the
Prospectus Directive. An “offer” is the invitation or communication which is capable of being
accepted by the counterparty, giving rise to a contractual agreement. A pre-sales
communication, however, is not designed to give rise directly to a sale and is likely to state
that any reference to the price of securities (existing or expected) cannot be relied upon. It will
certainly contain a disclaimer to the effect that it is not a public offer or an offer to sell

securities (or any advice or recommendation to buy) such securities.

There is already European legislation covering many types of material which fall within the
concept of pre-sales communications. In particular, Article 25 of the Markets in Financial
instruments Implementing Directive (2006/73/EC) prescribes detailed requirements for
research communications which are not practically consistent with the requirements of the
Prospectus Directive. It is unnecessary and undesirable to have overlapping legislative
regimes in respect of research communications which are intended to garner the interest of

intermediaries with a view to their ultimately subscribing to the issue.
The FMLC would be grateful for confirmation that

1. pre-sales communications which are not directly accompanied by any
contractual offer for sale or subscription and which contain an appropriate

disclaimer;1 and
2. investment research communications

are not within the definition of “offer of securities to the public” and will not trigger

the requirement of a prospectus under Article 3(2) of the Prospectus Directive.

Listings, screen prices etc

To the effect that a) the document does not constitute an offer of securities for sale, b) securities may not
be sold on the basis of the document, and c) any future offer of the securities will contain detailed
information as required by the Prospectus Directive.
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| have been given to understand that the London Stock Exchange has received a letter from
the European Commission confirming that secondary market activity via the screen-based
trading of securities that are admitted to trading on a market should not be treated as a
separate offer of those securities to the public and that it does not, therefore, trigger the
requirement for a prospectus under Article 3(2) of the Prospectus Directive. The FMLC
believes that such confirmation, where given, is extremely useful. The FMLC would be
grateful if you could confirm that the Commission is of the view that secondary market
activity in securities that are already admitted to trading does not trigger the
requirement for a prospectus and in particular that the publication of the prices at
which securities can be traded without more information, does not amount to an “offer

of securities to the public”.

A parallel concern which has been identified by the Committee relates to the standard market
practice by investment firms of listing securities which are available for purchase, without
further details, for the benefit of customers. The practice is to make available the price of the
securities and the terms and conditions of their purchase once the investor’s interest in
purchasing them has been established. The FMLC believes that statements and lists of this
kind should not constitute an independent “offer of securities to the public” within Article
2(1)(d) of the Prospectus Directive because “sufficient information” which is a necessary
component of an “offer” under the sub-paragraph is not provided by the provider of the list.
The FMLC would be grateful for confirmation that it has correctly interpreted the
requirement of “sufficient information” and that lists of securities available for
purchase, which do not comprise further substantive information, are not to be treated
as a separate offer of those securities to the public and do not trigger the requirement

for a prospectus under Article 3(2) of the Prospectus Directive.

On-sales by intermediaries

The FMLC is aware of the ongoing debate in CESR about securities distributions known as
“retail cascades”. These arrangements involve the issue of securities through a distribution
network whereby it is intended that these securities should ultimately be offered to the public
and, in particular, to the retail investor. The topic of retail cascades is discussed below.
However, treatment of the subject necessarily begs the question of unintended or
unauthorised distribution to the public by intermediaries. That is, the question of how the
Prospectus Directive applies in the case of issues of securities which are offered to the public,
whether in the wholesale or retail markets, by intermediaries but which were never intended
by the issuer to be distributed in circumstances which would trigger the requirement of a

prospectus under Article 3(2) of the Prospectus Directive.

Such a case may, for example, arise where the primary or initial distribution of the securities
falls within one of the safe-harbour provisions listed in paragraphs (a) to (e) of Article 3(2) but

where the securities are subsequently offered to the public owing to unauthorised distribution
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by the original subscribers. If these on-sales by intermediaries are not within the express
authorisation provided by the issuer and are, therefore, unintended and unauthorised, the
FMLC believes that liability for any breach of Article 3(2) of the Prospectus Directive should
be borne exclusively by the intermediary making the unauthorised offer and should not reside

with the issuer.

The FMLC believes that this conclusion can be drawn from the definition of “offer of securities
to the public” within Article 2(i)(d) of the Directive. Where that definition refers to the on-
selling of securities by financial intermediaries, it specifies that the definition is only applicable
to the “placing of securities”. In the FMLC’s opinion, securities cannot be said to be placed by
an issuer unless the financial intermediary in question has been authorised to on-sell those
securities by the issuer itself. The FMLC expects that this question will be addressed by
CESR in its treatment of “retail cascades”, which will necessarily examine the question
of unauthorised retail distributions, and will be writing to Fabrice Demarigny with the
points outlined above. It would be grateful for support in its interpretation from the

European Commission.
Retail cascades

A closely related problem is the question of “retail cascades” and the question of how the
Prospectus Directive applies in the case of an offer to the public by an intermediary which
arises in the context of retail distribution but which is, in the instant case, outside the terms of
the authorisation granted to that intermediary (or his predecessor) by the issuer. The FMLC
believes it to be evident that unauthorised placements of this kind should not give rise to
liability on the part of the issuer for failure to comply with the Prospectus Directive. Market
practice in the UK has developed, the FMLC beilieves, in such a way that issuers will include a
clear statement in their prospectuses alerting investors to the need to check with the person
from whom they buy securities whether that person is authorised by the issuer to make the
offer and, if not, who is responsible to the investor for the prospectus and for related
purposes. In circumstances where an offeror is not authorised by the issuer to make the
offer, it seems clear that only the offeror should be responsible for the prospectus and liable

for any deficiencies therein.

A related problem arises in the case where distributions to the retail public are authorised by
the issuer but the placement will be governed by terms and conditions of which the issuer has
little prior knowledge. The FMLC notes that the UK Listing Authority has concluded that an
issuer may in appropriate cases rely on the derogation in Article 23(4) of the Prospectus
Directive Regulation to omit information which is required by Annex V/5 (or XII/5) of the
Prospectus Directive Regulation (2004/809/EC). The information must then be supplied by
the retail distributors. The FMLC believes that Article 23(4) provides a valuable safe-harbour
for issuers who cannot possibly know detailed information about the terms and conditions

under which the securities will be offered to the retail public in advance.
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The FMLC will address CESR on both these points. It would be grateful for support
from the European Commission for its approach to the issue of retail cascades under

the Prospectus Directive.

As a final point, | would like to add that, although the FMLC believes that it has identified the
correct interpretation in each case of uncertainty outlined above and that confirmation on
these points is vitally important, nevertheless the number of issues and uncertainties to which

the Directive continues to give rise means that legislative amendment is appropriate.2

If you would like to discuss any of these matters further with members of the FMLC,
Committee members would be delighted to visit you or members of your team in Brussels for

that purpose.

Yours sincerely

. £ Y

/

Lord Woolf

Cc David Wright
Alberto Parenti

Previous correspondence between the European Commission and the FMLC on other issues arising under
the Prospectus Directive can be found at www.fmic.org .
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