
  01.07.03 

  C:\NRPORTBL\FMLC\329290\5065799_1.DOC 

 

FINANCIAL MARKETS LAW COMMITTEE 

ISSUE 74: SET-OFF IN ADMINISTRATION 

 

Note of a meeting 26 June 2003  

 

Present: 

 

Lord Browne-Wilkinson, Chairman, Financial Markets Law Committee 

Stephen Leinster, Insolvency Service 

Alistair Kennard, Insolvency Service 

Ed Murray, Allen & Overy and acting for ISDA 

Jennifer Marshall, Allen & Overy and acting for ISDA 

Dorothy Livingston, Herbert Smith, CLLS Financial Law Sub-Committee and FMLC member 

Geoffrey Yeowart, Lovells and CLLS Financial Law Sub-Committee 

Chris Hanson, Lovells and CLLS Insolvency Law Sub-Committee 

Antony Beaves, Bank of England  

Peter Bloxham, Freshfields Bruckhaus Deringer 

Dermot Turing, Clifford Chance 

Martin Thomas, Secretary, Financial Markets Law Committee 

 

Background 

Implementation of the Enterprise Act, which received Royal Assent on 7 November 2002, requires a 

substantial amount of secondary legislation, including changes to the Insolvency Rules. Draft rules were 

published by the Insolvency Service on 11 June following consultation with the Insolvency Rules 

Committee. They include rules proposed to establish automatic set-off when an administrator decides to 

make a distribution. The draft rules use phrasing which differs from that applicable to set-off in a 

liquidation. Some of the differences are intended to achieve a different effect as a matter of policy. 

However, one particular change of wording is not intended to achieve a different effect.  

The Insolvency Rules 1986 (SI 1986/1925) provide at rule 4.90 that, 

“(1) This rule applies where before the company goes into liquidation there have been mutual 

credits, mutual debts or other mutual dealings between the company and any creditor of the 

company proving or claiming to prove for a debt in the liquidation. 

 

(2) An account shall be taken of what is due from each party to the other in respect of the mutual 

dealings, and the sums due from one party shall be set off against the sums due from the other. 

 

(3) Sums due from the company to another party shall not be included in the account taken 

under paragraph (2) if that other party had notice at the time they became due that a meeting of 

creditors had been summoned under s.98 or (as the case may be) a petition for the winding up of 

the company was pending. 

 

(4) Only the balance (if any) of the account is provable in the liquidation. Alternatively (as the 

case may be) the amount shall be paid to the liquidator as part of the assets.” 
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Rule 2.85 of the draft Insolvency (Amendment) Rules 2003 reads,  

 

“(1)  This Rule applies— 

 

(a) where the administrator, being authorised to make the distribution in question, has 

pursuant to Rule 2.95 given notice that he proposes to make it; and  

 

(b) only for the purposes of determining the claims to be taken into account for the 

purposes of calculating that distribution. 

 

(2)  In this Rule “mutual dealings” means mutual credits, mutual debts or other mutual dealings 

between the company and any creditor of the company proving or claiming to prove for a debt in 

the administration. 

 

(3)  An account shall be taken as at the date of the notice referred to in paragraph (1) of what is 

due from each party to the other in respect of the mutual dealings, and the sums due from one 

party shall be set off against the sums due from the other. 

 

(4)  A sum due either to or from the company shall not be taken into account under paragraph 

(3) if— 

 

(a)  the liability to pay the sum due was incurred after the company has entered 

administration; 

 

(b)  the other party had notice at the time the liability to pay the sum due was incurred 

that— 

 

an application for an administration order was pending; or 

any person had given notice of intention to appoint an administrator; 

 

(c)  the administration was immediately preceded by a winding up and the liability to pay 

the sum due was incurred during the winding up; or 

 

(d)  the administration was immediately preceded by a winding up and the other party 

had notice at the time the liability to pay the sum due was incurred that— 

 

(i)  a meeting of creditors had been summoned under section 98; or 

(ii) a petition for the winding up of the company was pending. 

 

(5) Only the balance (if any) of the account is provable in the administration.  Alternatively the 

amount shall be paid to the administrator as part of the assets.” 

 

The two underlined phrases are intended to mean the same as each other. However, it had been noted by 

ISDA, the CLLS specialist sub-committees for financial and insolvency law, and others, that the 

difference of wording might create legal uncertainty.  
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The issue having been raised with the FMLC, Lord Browne-Wilkinson convened an exploratory 

meeting to discuss what might be done about this issue.  

Discussion 

In considering the drafting of rule 2.85 no challenge was being made to the policy it represents, that the 

streamlining of administration procedures should include automatic set-off (subject to a cut-off date) 

when a distribution of assets is decided upon. The issue under discussion related only to the linguistic 

inconsistency between rules 4.90 and 2.85.  

The rule 4.90 phrase “at the time they became due” is imperfect. Its meaning (which is to read “due” in 

the sense of “owing” or “incurred” rather than “currently payable”) had been elucidated through 

academic and practitioner analysis and in 1995 was confirmed by the House of Lords in Stein v Blake 

[1995] 2 All ER 961. 

Rule 4.90 had been seen as the natural starting point for drafting a rule establishing set-off in 

administration. However, in rule 2.85 the new phrase “at the time the liability to pay the sum due was 

incurred” had been proposed in substitution for the 4.90 phrase “at the time they became due”, without 

altering 4.90 itself in that respect.  It was felt that this could give rise to fresh problems, namely that the 

courts would interpret the difference between the language adopted in the two rules as intentional, so 

that it would be uncertain what meaning should be given to rule 2.85. It was also suggested that courts 

might infer that the broader language in rule 2.85 requires rule 4.90 to be construed restrictively and no 

longer consider Stein v Blake authoritative precedent with respect to rule 4.90, with the result that courts 

may consider that a sum must be matured due and payable prior to the notice of the petition to qualify 

for set-off under rule 4.90. Nor was it beyond doubt that the new wording has the same meaning as the 

old, for example in relation to the moment when contingent liabilities are "incurred” and whether 

“incurred” refers to the time when the debtor first became liable or the creditor first acquired the claim.  

Overall there was a real risk that judges would take the inconsistency between 4.90 and 2.85 to signify a 

difference of effect. 

It was therefore suggested that the better approach would be for rule 2.85 to track the 4.90 wording, for 

the sake of consistency. This approach is now being considered by the Insolvency Service. And this 

approach would resolve the concern the meeting had been convened to address.  

In addition, it was mentioned that there may be an opportunity in the near future for a review of both 

rules. Such a review would be able to take into account draft wording of the type suggested by the 

CLLS.  Such a review would also need to consider whether to seek alteration to the wording of the 

relevant part of Insolvency Act 1986 s 323 and, if it is not possible to alter a statute (as is likely), to 

consider how best to cater for a remaining difference between the Act on the one hand and the two rules 

on the other. It was noted that, whilst ideally section 323 should be amended at the same time as Rules 

2.85 and 4.90,  Stein v Blake would still be authority for the proper interpretation of section 323 even if 

it were left unamended. Amendment of section 323, which deals with individuals’ bankruptcies, is 

peripheral to the interests of wholesale financial markets.  
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Lord Browne-Wilkinson expressed on behalf of the FMLC his sincere thanks to those attending for 

giving up their time and welcomed the potential resolution of the issue that had come out of the 

discussion.   

July 2003 


